Kova experience

Kreću turističke ture u preuređeni potkop Karlota

Rašani u ponedjeljak prvi ulaze u njihov rudnik!

Kako je i najavljeno, u ponedjeljak, 17. srpnja, kreće prva skupina posjetitelja u nekadašnji rudnik ugljena u Raši koji je prenamijenjen u turističke svrhe. Simbolički, prvi posjetitelji bit će stanovnici Općine Raša uz besplatan ulaz. 

Obilazak započinje u 9,30 sati okupljanjem ispred Kovarske kuće Arsia na trgu. U trosatnu turu uključeno je razgledavanje malog rudarskog muzeja, vođena šetnja 1,5 km dugim potkopom Karlota te marenda. Potrebno je ponijeti čizme ili tenisice za planinarenje, slojevitu odjeću, budući da je temperatura u rudniku između 12 i 13 Celzijeva stupnja, te osobnu ispravu.

S obzirom da je grupa koja ulazi u rudnik ograničena na 15 sudionika, obavezne su prethodne prijave

Za posjete u prvom tjednu prijaviti se možete isključivo telefonski na broj 091 3636 139 radnim danom od 17 do 19 te u subotu od 9 do 11 sati. Za građane Općine Raša, osim u ponedjeljak, rezervirana je tura i u petak, 21. srpnja, od 17 do 20 sati, također uz besplatan ulaz. Ostali posjetitelji mogu se prijaviti za ture u srijedu i četvrtak, 19. i 20. srpnja. 

U prvom tjednu ture će se održavati u sljedećim terminima:

  • ponedjeljak, 17. srpnja 2023. – od 10 do 13 sati – Dan otvorenih vrata: isključivo za građane Općine Raša, ulaz besplatan
  • srijeda, 19. srpnja 2023. – od 9 do 12 sati – slobodne prijave
  • četvrtak, 20. srpnja 2023. – od 9 do 12 sati – slobodne prijave 
  • petak, 21. srpnja 2023. – od 17 do 20 sati – Dan otvorenih vrata: isključivo za građane Općine Raša, ulaz besplatan.

Cijena karte iznosi 30 eura, a za mlade od 14 do 18 godina 10 eura. Za građane Općine Raša ulaz će biti besplatan. U rudnik ne mogu ući djeca mlađa od 14 godina, umirovljenici slabije fizičke spremnosti, a i ostali posjetitelji trebaju povesti računa o svojem općem fizičkom stanju.

„Radi se o pilot-sezoni projekta Kova Experience pa stoga molimo za razumijevanje, pogotovo oko rezervacija termina“, poručuju iz Općine Raša. 

Kova Experience turistička je tura u kojoj će posjetitelji proživjeti jedan dan u životu raškoga rudara: od oblačenja za posao i odijevanja radne opreme, šetnje kroz tunele i podzemne hodnike rudnika do dolaska u rudarski stan Kovarske kuće „Arsia“, gdje mogu zaviriti u rudarsku svakodnevicu. Upoznat će bogatu povijest rudarenja, poslušati priču o težini rudarskog posla, ali i zajedništvu rudara, ulozi žena u rudarstvu i njihovim obiteljima.