Kovarska kuća "Arsia"

Gdje su rudari živjeli
Kovarska kuća Arsia

Arsia

Raša, najmlađi gradić u Istri jedinstvena je priča o rudarenju. Smještena među zelenim brežuljcima privlači svojom specifičnom arhitekturom. Srce gradića čini prostrani trg. Na trgu se ističe crkva sv. Barbare, zaštitnice rudara. Rudarska priča izdvaja Rašu od ostalih gradića u Istri i čini je prepoznatljivom. Ljupkošću svoje arhitekture i zabilježenim trenutkom povijesti, pravi je dragulj jednog drugačijeg vremena. Rudarska prošlost utkana je u cjelokupnu sliku Raše. Bogata baština rudarskog življenja autentično je prikazana u Centru Arsia, malom muzeju rudarstva. Muzej se nalazi na Raškom trgu i na izravan način posjetitelju nudi svojevrsni doživljaj nekadašnjeg rada i života raških rudara.

O muzeju

Sam ulazak u muzej, impresivan je. Dočarano je rudarsko okno, a simbolika podzemnog života naglašena je kontrastom tame i svjetla. Slike rudarskih lica, brojni eksponati iz rudnika pružaju posjetitelju istinski doživljaj atmosfere rudnika. Posjetitelj se stapa s interijerom i proživljava rudarsku stvarnost. Hod po originalnim tračnicama neponovljiv je osjećaj, a ekrani s video projekcijama vode posjetitelja u prošlost. Arhivski filmovi dočaravaju vizualni trenutak jednog vremena i postajemo dio jedne nesvakidašnje priče. Slikama i zvukom posjetitelj upoznaje povijest Raše i njenu inauguraciju. Zvučni efekti stvaraju dojam istinskih eksplozija u rudniku i kopanja ugljena. Posjetitelju se pruža potpuna uživljenost i dojam atmosfere rudnika. 

Stan jednog rudara

Biti dio jednog vremenskog trenutka rudarske priče, osjetiti tu stvarnost, za posjetitelje je neponovljiv doživljaj. U sklopu muzeja dodatnu zanimljivost čini prikaz tipičnog, siromašnog rudarskog stana. Brojni detalji u stanu pričaju svoju priču i ogledalo su jednog vremena. Siromašni rudarski život zrcali se u interijeru stana na domišljat i istinski prikaz pomno odabranih predmeta. Kontrastom izmjene tame i svjetla ulaskom u rudarski stan pojačan je osjećaj težine rudarskog života. Na izlazu, iz suvenirnice nosimo sa sobom suvenir kao vječnu uspomenu da smo istinski doživjeli jednu rudarsku priču. Želeći svima ponuditi taj jedinstveni doživljaj, Centar Arsia dostupan je i osobama s invaliditetom i onima s težom pokretljivošću.

Radno vrijeme

Sezona

01.07.-30.09.

Ponedjeljak-Srijeda-Petak 10-14 sati
Utorak i četvrtak  16-19 sati
Subota 9-13 sati

Van sezone

01.10.-30.06.

Utorak i četvrtak 16-19 sati
Subota 9-12 sati

Cijene

Individualci

Odrasli 4,00 €
Djeca 3,00 €
Djeca od 0-6 godina imaju gratis

Grupe +10

Odrasli 3,50€
Djeca 2,00 €
Djeca od 0-6 godina imaju gratis

Galerija